Astronaut håller upp svensk flagga i rymden.

Skånsk rymdteknik i fokus när astronaut Marcus Wandt besöker Lund

Den 22 mars kommer Marcus Wandt, tredje svensk i rymden, till Skåne för att dela med sig av sina erfarenheter på den internationella rymdstationen ISS. Besöket inleds med en öppen föreläsning för studenter på Ideon Science Park i Lund.

Målgruppen är skånska universitetsstudenter tillsammans med Rymdstyrelsen, rymdinkubatorn ESA BIC (European Space Agency Business Incubation Centre Sweden) i Lund och skånska entreprenörer.  

Under föreläsningen kommer Marcus berätta om sin rymdresa och tillsammans med ESA BIC och två av deras skånska bolag, Mantis Photonics och Admantq, lyfta vikten av forskning och teknisk innovation för att utveckla framgångsrika företag med fokus på rymden. 

– Rymdinnovation kan hjälpa till att lösa utmaningar på jorden. Till exempel kan satellitdata användas för att övervaka klimatförändringar, naturkatastrofer och miljöförstöring. Dessutom kan teknologier utvecklade för rymden ibland anpassas för användning på jorden, till exempel vattenreningsteknik, medicinsk bildbehandling eller energiproduktion, säger Anders G Nilsson, vd på Ideon Science Park.   

Stark innovationsmiljö i Skåne

Skåne är hemvist till många bolag som arbetar med banbrytande innovationer inom så kallad deep tech – teknologi som bygger på djupgående forskning inom till exempel bioteknik, nanoteknik, AI, kvantmekanik, materialvetenskap eller annan avancerad teknik. Det är ingen slump att Sveriges fjärde rymdinkubator, med uppdrag att stötta företag som har rymdrelaterade affärsidéer hamnade i Skåne. Här finns ett stort underlag av entreprenörer och ett starkt ekosystem av viktiga aktörer såsom universitet, storbolag och forskningsanläggningar.  

Goda förutsättningar

Region Skåne jobbar för att skapa en ännu starkare innovationsmiljö i Skåne som kan underlätta för företagen att gå från grundforskning till produktion och visionen är att etablera en europisk hubb för deep tech- och halvledarforskning på Science Village i Lund. 

– Skåne har mycket goda förutsättningar för en fysisk knytpunkt för halvledarforskning och utveckling på Science Village i Lund. Här finns det många aktörer som genom forskning och utveckling är bra på att ta fram helt nya material och använda de minsta beståndsdelarna, säger Daniel Kronmann, enhetschef, Innovation och entreprenörskap, Region Skåne. 

Här kan du du läsa mer om Region Skånes arbete med innovation och entreprenörskap.