• Personalen på fritidsgårdarna och biblioteket samarbetar i projektet. På bild: Carina Andrén, Mia (Maria) Persson, Jörgen Karlsson, Jessica Darlin, Cecilia Pedersen och Isebell Johnsson. Foto: Osby bibliotek

Författarbesök på fritidsgårdarna i Osby

Biblioteken i Osby har blivit beviljade medel för projektet Författarbesök på fritidsgårdarna i Osby. Cecilia Pedersen, kulturutvecklare, och Isebell Johnsson, bibliotekssamordnare, berättar om projektet och sitt samarbete med fritidsgårdarna.

Berätta om projektet!

Vi har sedan en tid tillbaka skapat biblioteksportaler på fritidsgårdarna i Osby kommun där en ligger inne i Osby och en i Lönsboda. Varje fritidsgård har fått ett rum inrett efterönskemål från ungdomarna och vi kallar rummen för BookYard. Isebell som är Barn och ungdomsbibliotekarie ska komma ut regelbundet till fritidsgårdarna för att hålla i olika läsfrämjande aktiviteter. Eftersom samarbetet mellan gårdarna, biblioteket och kulturen funkar så bra så ville vi även få ut intressanta människor att föreläsa på just fritidsgårdarna där ungdomarna befinner sig och då kom idén upp om att lägga författarbesök där.

Hur kom ni på idén till projektet?

Både personal på fritidsgårdarna och Isebell hade hört om boken ”Aldrig släppa taget” som Frida och Tilda Boisen skrivit och flera av oss hade läst eller börjat läsa den. Vi kände alla att ämnet psykisk ohälsa är något vi alla ser på nära håll i vårt yrke och även privat så vi kände att tänk om vi kunde få hit de två att förläsa och berätta om sin resa som mor och dotter. Vi kände även att det är perfekt med en ung person som kommer ut och berättar som ungdomarna i Osby och Lönsboda kan relatera till.

Vad är på gång i projektet just nu?

Nu har vi precis haft Frida och Tilda på besök under två dagar och det har varit helt fantastiskt! Föreläsningarna har varit gripande, hjärtskärande men även hoppfulla och vi fick även till härliga skratt. Både Cecilia och jag Isebell, som lyssnade på båda föreläsningarna, grät och skrattade båda kvällarna. Frida och Tilda berättade öppet och ärligt om deras svåra tid när Tilda mådde fruktansvärt dåligt och också om de rädslor man har som förälder eller nära anhörig när man står bredvid och känner sig helt maktlös. De delade även med sig av sina erfarenheter var och vem de fick hjälp av och även hur deras relation och situation ser ut i dag.

Vad ser ni fram emot mest med Författarbesök på fritidsgårdarna?

Vår förhoppning innan författarbesöket var att dels att det skulle komma många som ville lyssna men framförallt att ungdomar skulle komma. I Lönsboda var hela första raden full av ungdomar och även i Osby kom flertalet. Vi räknar med att vi hade ca 50 och 60 besökare vardera kväll och det är vi väldigt nöjda med, över förväntan.
Extra roligt vara att i Osby kom ett gäng brandmän och deltog eftersom de anser att ämnet är så viktigt! Även kuratorer, skolsköterskor och lärare och rektorer förutom föräldrar och ungdomar besökte författarbesöken.

Vad hoppas ni på för effekter framöver?

Ännu mer samarbete mellan bibliotek, kultur och fritidsgårdar och kunna bjuda in fler författare/föreläsare till fritidsgårdarna under hösten. Vi tror på detta konceptet, att samverka för att nå ännu fler ungdomar, samtidigt som det är väldigt roligt att arbeta, planera och utföra aktiviteter och evenemang tillsammans. Vi har kul på jobb helt enkelt!

Vi hoppas även att vi tillsammans kan jobba för att upptäcka psykisk ohälsa och där vi verkligen vågar ställa frågor på djupet till varandra hur vi egentligen mår. Vi vill nå ännu fler ungdomar och göra dem bekväma att besöka bibliotek och andra kulturevenemang förutom att besöka fritidsgårdarna.

Sen hoppas vi även att författarbesök som detta ska inspirera och locka ungdomarna att själva börja skriva men även att läsa. Både Frida och Tilda pratade varmt om just att skriva och hur mycket det gör för ens egen personliga utveckling men även som ett sätt att möta varandra.